Oxbacksskolan 2015

Juni 2013

Som de allra flesta känner till fattades det ett politiskt beslut gällande Oxbacksskolans lokaler som innebär att Oxbacksskolan skall bedriva undervisning i både nuvarande lokaler och i nuvarande Campus Telges lokaler från augusti 2015.

Beslutet gäller således skolans organisation från augusti 2015, men, redan nu startar vi den första delen av beslutsprocessen och det är att samla så mycket information i detta ärende så att vi får ett bra underlag för att ta ett beslut för framtiden.

För att möjliggöra att Ni fortlöpande får aktuell information har vi skapat denna sida - Oxbacksskolan 2015 - så Ni kan uppdatera Er i detta ärende. Vi uppdaterar så snart ny information är bekräftad från politiker eller tjänstemän i kommunen gällande sådant som kan komma att påverka skolans framtida organisation.

Vi har även skapat ett mejlkonto med namnet 2015@oxbacksskolan.se där Ni som föräldrar kan ställa frågor gällande detta och som vi på skolan ska försöka besvara så snart som möjligt. Om det är frågor som vi inte själva kan besvara kommer vi att söka svaren hos politiker eller beslutande tjänstemän i kommunen.

Skolledningen vid Oxbacksskolan

Högstadiet på Campus fr o m augusti

140313
Åk 7-9 på Campus i höst
Under det här läsåret har åk 7-8 haft idrott på Campus Telge. Nästa steg i processen med att Oxbacksskolan successivt flyttar in i Campus Telges lokaler blir att vårt högstadium har merparten av sina lektioner där fr o m augusti. Övningsämnen (t ex slöjd och musik) kommer att vara kvar i nuvarande lokaler på Oxbacken.

Två egenproducerade filmer

131128
Skolledningen kan också...
Vi har gjort två korta filmer som vi hoppas kan vara till hjälp när det gäller att förstå bakgrunden till och förutsättningarna för vår kommande organisation.
(Vår personal uppmanas ständigt att filma lektionsmoment, genomgångar och förklaringar - s k "Flipped classroom". Nu har även vi gjort det!)

Film 1: Oxbacksskolan i ett historiskt perspektiv

Film 2: Oxbacksskolans organisation 2015

Process för diskussion, dialog och beslut kring organisation av Oxbacksskolan/Campus 2015

130920

1.       Inledande samtal mellan utbildningsdirektör, kommunalråd och Utbildningsnämndens ordförande om det beslut som är fattat i Utbildningsnämnden. Syfte: Klargöra beslutet och få samsyn kring den politiska intentionen och den förestående processen.

2.
Diskussion i ledningsgruppen och med sakkunniga på Utbildningskontoret om olika organisatoriska alternativ utifrån elevantal, lokalernas förutsättningar och ekonomiska ramar, samt utifrån ett organisationsperspektiv, ledarskapsperspektiv och pedagogiskt perspektiv. Här bör också beaktas ett skollagsperspektiv. Syfte: Klargöra olika alternativ, värdera för- och nackdelar kring olika alternativ.

3.
Utbildningskontoret initierar samtal och diskussion om olika alternativ med berörda skolors rektorer och ledningsgrupper. Syfte: Ge möjlighet till rektorer och ledningsgrupper att komma med synpunkter, värdera olika alternativ.

4.
Utbildningskontoret initierar samtal och diskussion om olika alternativ med berörda skolors personalgrupper. Syfte: Ge möjlighet till personalgrupperna att komma med synpunkter, värdera olika alternativ.

5.
Utbildningskontoret initierar information till och diskussion med Utbildningsnämndens ordförande, kommunalråd, oppositionsråd och Utbildningsnämndens presidium kring olika alternativ. Syfte: Avstämning med den politiska nivån, möjlighet för politiken att ge synpunkter och eventuella direktiv till tjänstemannanivån.

6.
Respektive skolors rektorer initierar information och diskussion i berörda skolors elevråd och föräldrastyrelser kring olika alternativ: Syfte: Ge möjlighet till dialog med elever och föräldrar.

7.
Information till vårdnadshavare på berörda skolor. Öppet möte för alla vårdnadshavare. Tjänstemän på utbildningskontoret bjuder in till mötet och ansvarar för mötets innehåll. Syfte: Ge möjlighet för alla vårdnadshavare att få del av information om den pågående processen och olika alternativ, samt i en dialog ge möjlighet för vårdnadshavare att komma med synpunkter och värdera olika alternativ.

8.
Förslag om organisationsmodell. Utbildningskontoret presenterar förslag för organisationsmodell gällande Oxbacksskolan/Mariekällskolan, samt Fornbackaskolan/Igelstaviken för kommunalråd och oppositionsråd, Utbildningsnämndens ordförande samt Utbildningsnämndens ledamöter. Syfte: Avstämning med den politiska nivån inför beslut.

9.
 Information till berörda skolors personalgrupper och vårdnadshavare om det förslag som föreligger. Ansvariga politiker bjuder in till möte och ansvar för mötets innehåll. Syfte: Möjlighet för den politiska nivån att göra en avstämning med personal och vårdnadshavare inför beslut.

10.
Utbildningskontoret, utbildningsnämndens ordförande, kommunalråd och oppositionsråd fastställer vilka beslut som är aktuella och var besluten ligger. Syfte: Skapa klarhet och ansvarsfördelning inför beslut.

11.
Beslut utifrån punkt 10.